Çinli teknoloji devlerinden olan Huawei, Xiaomi, Oppo ve Vivo son zamanlarda yaşanan sorunlardan sonra Google’a karşı iş birliği yapma kararı aldı. Bu dört markanın birleşmesiyle birlikte, Google Play akıllı telefon pazarının %40’ını karşısına almış olacak.
Çin’in önde gelen teknoloji şirketlerinden Huawei, Xiaomi, Oppo ve Vivo Google’a karşı güçlerini birleştirdi. ABD’nin uyguladığı yaptırımlarına karşılık vermek için harekete geçen markalar Küresel Geliştirici Hizmet Birliği (Global Developer Service Alliance) bünyesi altında güçlerini birleştirme kararı aldı. ABD’nin uyguladığı yaptırımlar kapsamında Google’dan Android lisansı alamayan Çinli markalar bu yola başvurma kararı aldı.
Reuters tarafından yayınlanan habere göre, bu 4 markanın iş birliğiyle yapılacak ortak girişim, Google’ın mobil uygulama mağazası Google Play Store’a rakip olacak. GDSA, geliştiricilen oyun başta olmak üzere, müzik ve film gibi mobil uygulamalarının yurtdışı piyasalarda pazarlanmasını odak noktası haline geldi. Aynı zamanda bu platformun Google Play’e alternatif olmasının önemli nedenlerinden biri de farklı ülkelerden geliştiricilerin kendi uygulamalarını sergileyebilecek olmasıdır.
Google Play platformuna rakip olan uygulama yavaş yavaş dünyaya yayılacak
2020 yılının mart ayının başında kullanıma açılması planan ortak platform ilk olarak Hindistan, Endonezya, Malezya ve Rusya dahil olmak üzere toplamda 9 bölgeyi içerecek. Google’dan farklı olarak Huawei, Oppo ve Vivo henüz resmi bir açıklama yapmadı. GDSA’nın internet sitesinde verdiği bilgilere göre birliğin üyeleri araasında Xiaomi, Oppo ve Vivo bulunuyor. Reuters’a konuşan Xiaomi söcüsü ise bu ortak platformun Google Play’e rakip olmadığını açıkladı. “GDSA, geliştirici uygulamalarının Xiaomi, Oppo ve Vivo’nun ilgili uygulama mağazalarına aynı anda yüklenmesini kolaylaştırmaya hizmet edecek.”
Mobil uygulama alanında faaliyet gösteren analiz ve araştırma kuruluşu Sensor Tower’ın analisti Katie Williams ise “Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi, geliştiricilerin birden fazla uygulama mağazasında erişiminin artırmasını kolaylaştırarak, daha fazla geliştirici ve bununla birlikte daha fazla uygulama çekmeyi hedefliyor” dedi.
Google, film, kitap, uygulama gibi içerikleri barındıran ve yüzde 30’luk komisyon oranları aldığı Google Play Store platformundan 2019 yılında global ölçekte 8,8 milyar gelir elde etti. Rakip uygulamanın mart ayında piyasaya sürülmesiyle birlikte 2020 yılında ne kadar gelir elde edeceği ise şimdiden merak konusu oldu.